DK: Blóðroynd letur upp fyri kynsfosturtøku


Blodprøve åbner for kønsabort

Med ny blodprøven i hånden kan kvinder nu få foretaget en abort, hvis ikke prøven viser det køn, kvinden ønsker sig. Arkivfoto af et otte uger gammelt foster, fotograferet efter en spontan abort. foto: Scott Camazine

Laura Elisabeth Schnabel | 1. februar 2014

Gravide har nu mulighed for at vælge abort inden abortgrænsen, hvis fosteret ikke har det ønskede køn

Den findes allerede på flere private klinikker og offentlige sygehuse – blodprøven, der fra 10. uge kan vise fosterets dna og køn. Den helt nye fosterdiagnostiske metode har til hensigt at afsløre visse former for kromosomfejl, og planen er, at blodprøven i den nærmeste fremtid skal tilbydes til en bestemt gruppe gravide på alle offentlige sygehuse – som supplement til nakkefoldsskanningen, vi kender i dag.


Men med blodprøven i hånden kan kvinder nu få foretaget en abort, hvis ikke prøven viser det køn, kvinden ønsker sig. Først skal blodprøven dog sendes forbi et laboratorie i USA, Kina eller Tyskland, hvorefter svaret foreligger efter 10-14 dage. Det skaber nye etiske udfordringer, mener Jens Michael Hertz, overlæge på Odense Universitetshospital og formand for Dansk Selskab for Medicinsk Genetik:
”Da svaret vil kunne ligge inden for tidsrummet for den fri abort, åbner blodprøven en dør for, at det bliver muligt at vælge abort på basis af kønnet inden for 12. uge. Det mener jeg, vi bør forholde os til og tilrettelægge undersøgelsen, sådan at svaret først vil foreligge, når muligheden for fri abort ikke er tilstede. Men det er ikke noget, der er afklaret endnu. Der er ikke taget stilling til, hvordan det skal forvaltes i Danmark, når det på et tidspunkt bliver muligt at tilbyde analysen i offentligt regi,” siger Jens Michael Hertz og tilføjer:

”Problemet er jo også, at blodprøven allerede nu nemt kan tages i privat regi, hvor det er sværere at styre. Den gravide kan bare tage hen på en privat klinik, få taget blodprøven og få svar i 11. uge.”

Han forventer, at blodprøven og selve analysen vil kunne tilbydes på de danske sygehuse i løbet af 2014, efter at en arbejdsgruppe under Sundhedsstyrelsen har set på området. Olav Bjørn Petersen, overlæge på Aarhus Universitetshospital og formand for Dansk Føtalmedicinsk Selskab, mener ikke, at kvinden kan nå at få abort, sådan som forløbet med blodprøven er i dag. Men det vil ændre sig med tiden, hvor analysen også kan laves i Danmark:

”Det er både muligt, at man med tiden vil kunne lave testen før uge 10, og der bliver kortere analysetid. Med alle test er der en vis udvikling, så på et tidspunkt vil det kunne gå hurtigere, og så vil abort på grund af køn i princippet være en mulighed.”

Han tror ikke, at det vil få kvinderne til at stå i kø for at få abort.

”Jeg har ikke fantasi til at forestille mig, at det vil blive et stort problem i Danmark. Hos os, der laver prænatale undersøgelser, er det vores entydige oplevelse, at det ikke er noget, de gravide overvejer.”
Den vurdering er Charlotte Wilken-Jensen, overlæge ved Gynækologisk-Obstetrisk Afdeling på Hvidovre Hospital, enig i.

”Jeg føler mig overbevist om, at de ikke vil vælge abort på grund af køn. Abort er ikke noget, man bare lige gør. Der er langt imellem de kvinder, der bare lige får lavet en abort. Kvinderne ved godt, at de tager et liv. Mentaliteten til at få abort på grund af køn er der slet ikke i Danmark.”

Det samme siger Øjvind Lidegaard, professor og overlæge ved gynækologisk afdeling på Rigshospitalet:

”Hver dag møder jeg kvinder, der får abort. Men det her er slet ikke et issue. Jeg fører statistik på området, og intet tyder på, at kvinder vælger abort på grund af køn. Så jeg frygter ikke, at vi nu vil se kvinder vælge pigefostre fra, som de gør systematisk i Indien, hvor det er et problem.”
Kelda: Kristeligt Dagblad 1.feb. 2014
http://www.etik.dk/artikel/543459:Abort–Blodproeve-aabner-for-koensabort
Onnur tíðindi