Abort bliver aldrig rutine

Når man går ind på abortstuen, lægger man sjælen på hylden. Jeg tænker ikke så meget over, hvad jeg gør men mere på at gøre det ordentligt, siger Charlotte Wilken-Jensen.

Hun er en af de læger i Danmark, der har foretaget rigtigt mange aborter. Hun har været ansat på Frederiksberg Hospital, der er det hospital i Danmark, der udfører flest aborter. Selv kalder Charlotte Wilken-Jensen hospitalet for et abort-hospital, fordi man i hovedstaden har valgt at centralisere aborterne. Da hun begyndte som gynækolog, var det yngste mand, der udførte indgrebet, men i dag er der mere respekt om indgrebet, og det er de erfarne læger, der laver aborterne. Det betyder, at Charlotte Wilken-Jensen i dag som ledende overlæge på Amtssygehuset i Roskilde fortsat udfører abortindgreb. I årenes løb har hun udført hundredvis, måske tusinder af aborter. På Frederiksberg Hospital blev det til 12 til 14 abortindgreb om dagen.

– Sådan en dag kræver en effektiv fortrængningsmekanisme, for hvis man tænkte, at man slog 14 liv ihjel, kunne man jo ikke holde det ud. Abort er en mærkelig deprimerende del af vores fag som gynækologer. Man vil jo hellere finde den helt rette hormonkur til den kvinde, der ikke kan blive gravid, så hun alligevel kan få ønskebarnet end at udrydde små fostre, siger Charlotte Wilken-Jensen, der desuden er formand for gynækologerne i Danmark og arbejder for Foreningen Sex og Samfund for at forebygge de uønskede graviditeter med oplysning om prævention.

Selv om hun ikke synes, det er positivt at udføre aborter, er hun ubetinget tilhænger af den fri abort. Hun fremhæver, at det har stor betydning, at indgrebet er sikkert og foregår under hygiejniske forhold, således at kvinderne ikke bliver sterile, som det sker i de lande, hvor abort er usikkert. I Danmark er de største bivirkninger underlivsbetændelse samt risiko for, at indgrebet må gentages for at få alt abortvævet med ud.

Da Charlotte Wilken-Jensen arbejdede på Frederiksberg Hospital, var abortarbejdet organiseret, således at hun den ene dag havde samtaler med de 12 til 14 kvinder, som hun den efterfølgende dag skulle udføre aborten på.

– Samtalerne bliver aldrig rutine. Der er kæmpestor forskel på de kvinder, der kommer og deres historie. Ved samtalen fortæller jeg om indgrebet og sikrer mig, at kvinden er velegnet til bedøvelse. Mange af de abort-søgende vil gerne fortælle om deres situation og diskutere spørgsmålet med mig. Som læge må jeg ikke påvirke kvinden, men jeg har mange gange skrevet journal på en, som ikke mødte op og fik aborten udført. Hvis man kan mærke, at kvinden egentlig gerne vil have barnet, kan det godt være, at jeg i mit ordvalg støtter hende i den beslutning. Vi er jo kun mennesker, siger Charlotte Wilken-Jensen.

På selve dagen koncentrerer hun sig som læge om at udføre sit arbejde grundigt og ordentligt.

– Jeg scanner lige før indgrebet, men det ikke sådan, at jeg længe står og kigger på scanningen, og billedet trænger ikke rigtigt ind i hjernen, siger Charlotte Wilken-Jensen.

Selve abortindgrebet tager kun fem minutter. Kvinden er i fuld bedøvelse under indgrebet, og med en stav udvider lægen langsomt livmodermunden alt afhængig af, hvor langt henne i graviditet kvinden er. Når livmodermunden er nok åben, suger lægen livmoderhulen tom med et gennemsigtigt sug. Det er under udsugningen, at fosteret dør.

– Det er meget sjældent, at fosteret kommer helt ud. Abortvævet bliver samlet og destrueret for sig selv, så det ikke bliver blandet med det almindelige hospitalsaffald, siger Charlotte Wilken-Jensen.

Et par timer efter indgrebet kan kvinden tage hjem, hvis der er nogen til at tage sig af hende, og derfor er der ofte en mand eller mor med kvinden på hospitalet på dagen, hvor aborten skal foregå.

– Det er forbavsende få af kvinderne, der har manden med til forundersøgelsen. Hvis de lever i et fast parforhold, er han dog ofte med på selve dagen, men det handler jo også om, at kvinden skal hentes og bringes. Ellers er det ofte en mor, der er med, siger Charlotte Wilken-Jensen.

I dag bliver op mod 20 procent af abortindgrebene foretaget medicinsk. Det vil sige, at kvinden får to piller, der slår fosteret ihjel, og efter to dage får hun en stikpille, der får livmoderen til at trække sig sammen og udstøde det døde foster.

– Det er fantastisk godt, at vi har valgmuligheden. Nogle er meget bange for at blive bedøvet, og så kan medicinsk abort være en løsning. Den minder lidt om en spontan abort, og kvinden kan deltage i processen. For andre er det en fordel at være bedøvet og ikke være til stede rent mentalt under aborten, siger Charlotte Wilken-Jensen.

Af Karin Dahl Hansen, 26. juni 2003 04:00

KELDA: http://www.kristeligt-dagblad.dk/danmark/abort-bliver-aldrig-rutine

Onnur tíðindi